Boeren protest, onderweg naar de provinciehuizen

Boeren protest, onderweg naar de provinciehuizen

Het is vandaag 14 oktober 2019, en het is de dag waarop de boeren van maar liefst 8 provincies onderweg gingen naar de provinciehuizen om te protesteren tegen de stikstofregels.
Ik weet bijna wel zeker dat het niemand is ontgaan de laatste dagen dat de boeren boos zijn en, dat ze volop aan het demonstreren zijn. #boerenprotest en #boerenprotesten zijn al dagen lang trending hashtags op bijvoorbeeld Twitter.

Vandaag trokken 100en boeren over de snelwegen richting Arnhem om daar voor het provinciehuis te demonstreren.

Waarom zijn de boeren dan boos?

Waar de meeste boeren boos om zijn, is de uitspraak van D66’er Tjeerd de Groot. De landbouwwoordvoerder zei op 9 september dat de regeringspartij de Nederlandse veestapel wil halveren om zo de uitstoot van stikstof sterk af te laten nemen. Daarmee zegt de partij een oplossing te hebben voor de stikstof crisis.
Boeren voelen zich het afvoerputje van de samenleving. Het lijkt of de boeren de schuld krijgen van alle milieuproblemen en ze daarom ook allemaal moeten oplossen. Ze worden afgeschilderd als dierenmishandelaars en milieuvervuilers, vinden de boeren.

Volgens hen worden die beschuldigingen zelden onderbouwd. Zoals de manier waarop wordt bepaald hoeveel stikstof er in natuurgebieden neerslaat.

Mijns inziens hebben de boeren een heel goed punt, en moet het maar eens klaar zijn met alle regeltjes en beperkingen.

De protesten lijken echter ook werkelijk vruchten af te werpen! 3 provincies hebben al toegezegd de stikstof regels in ieder geval uit te stellen, Friesland heeft zelfs toegezegd ze helemaal te schrappen.
In Arnhem is zijn de regels vooralsnog op de lange baan, en wordt er eerst weer goed gesproken alvorens er stappen worden genomen.

Veel trekkers in Arnhem

Ik ben vandaag ook meegegaan naar Arnhem, en heb daar wat beeld materiaal verzameld.Het was, buiten dat het heel erg nodig was om te demonstreren, ook erg indrukwekkend om te zien.
Er waren heel veel trekkers in Arnhem. Het hele marktplein stond vol met trekkers. Maar, ook de rijnkade stond er vol mee, ook links en rechts van de Oranjewachtstraat stond het vol met trekkers.
Ik vond het een bijzondere dag. De verhalen van de boeren waren indrukwekkend, en het is erg dat de sector zo moet lijden onder deze regeltjes.

Nieuw landelijk protest op 16 oktober

Na deze tocht naar de provincie huizen is er een nieuw landelijk protest op 16 oktober geplanned.
Wat we kunnen verwachten is nog niet duidelijk maar, het is zeker dat het groter wordt dan de actie op 1 oktober j.l.

Mocht je nieuwsgierig zijn hoe het er in Arnhem aan toe ging, kijk dan vooral de video.

Boeren Protest 14 oktober 2019 Arnhem

Boeren Protest 14 oktober 2019 Arnhem

Boeren Protest 14 oktober 2019 Arnhem

Boeren Protest 14 oktober 2019 Arnhem

 

You May Also Like

1 reactie on This Post

Boerenprotest 18 December 2019 - Chaos op de wegen • Gelderdrone
18/12/2019

[…] om daar te verzamelen. Pas na vertrek werd duidelijk gemaakt waar de rit heen zou gaan en dat was, net als de vorige keer, het Provinciehuis in Arnhem. Het verschil met de vorige keren is dat vandaag ook Duitse boeren […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.